ROCKINFROM 2009/április, 162. SZÁM

UNDERGROUND FENEVAD

Az 1998-ban alakult bandának ez a 3. Szerzői kiadású albuma. Korábbi műveiket nem ismerem, ez a legújabb lemez 13t tételt rejt igényes csomagolásban. (Nálam az év borítója!)

Ami a hangzást illeti, elég sterilre sikerült, persze ez csak ízlés kérdése. A csapat irányvonala egyértelműen Control denied, Death, Megadeth, szóval technikás trash, speed, power keveredés.

Feleki Máytás éneke az üvöltés-hörgés-ének vegyülete,a mit jól csinál. A felvételeknél nagy Zsolt játszotta fel a gitárokat, sőt, a bőgőt is. A belső borítón mindhárom tag látható, de hangszerek márkái helyett én inkábba szövegeket nyomtattam volna ki. A borító ízléses, jól megfestett. Egy démon ölel egy nőt: a romlott és a jó kontrasztja. Nagyon eltalálták.

Van itt instrumentális tétel- Utánunk a tűzözön, jelek -, zúzda, meg minden, nem értem egyértelműen a mondanivalót a szövegekben. Az Ördögi erőben például nem tudom, hogy vicc vagy komoly a szöveg. Az Ez a haza nem eladó egy nemzeti érzelmű, jó kis r’n’r téma. Kissé mintha összekavarodtak volna a dolgok, de az is lehet, hogy többféle síkon is gondolkodnak.

Én mindenesetre ezt a vonalat követném a helyükben, mert ez jól áll nekik! Remek muzsikusok alkotják a bandát, nagyon jól kezelik a hangszereket, kíváncsi lennék egy élő koncertre is. Az Új világrend című szám a Slayert idézi hangulatában és dühös, szókimondó szövegében.

Amit viszont nem értek? Miért kell három feldolgozást rakni egy cd-re? Megadeth, Misfits, Sodom. Jók, de minek? Talán saját szerzeményeket kellene konstruktívabb irányba terelni, legalábbis a mondanivaló terén, mert a szövegek ók, csak túl vegyes a témakör, s ez így furcsa. Ennek ellenére jó kis zene ez, mindenkinek ajánlom! Magyarországon kevesen nyomják ezt stílust, legalábbis ilyen szinten!

Miliczki László

[ vissza ]