Burning Sun Fanzine 2016/01.szám

MECHANIX: Agresszív Ellenméreg

A Mechanix, mint azt a nevéből minden bizonnyal már sejted kedves olvasó, thrash metált játszó magyar banda. Sajnos eddig nem hallottam róluk, de a gitáros Nagy Zsolt volt olyan kedves és ellátott a muzsikájukkal, így nagy örömmel mutatom be nektek az Agresszív ellenméreg című negyedik lemezüket!

Thrash banda lévén, az első három dal súlyos, agresszív, igazi thrash csapás, viszont ezt követően némileg elkalandoznak. Ott van például a Georgie B. Bad, ami egyfajta utalás a Vissza a jövőbe című filmtrilógia első részében is hallható, Chuck Berry örökzöld, Johhny B. Goode című rock and roll slágerre. Pörgős, pofás darab! Az ötödik tétel a Kimméria című dal, ami értelemszerűen egy, a Conan világából vett vers megzenésített változata, méghozzá nem is akármilyen! Nagyon tetszik, ezt mindenképpen kiemelném, habár nem sok thrash lemezen hallok ilyen, vagy ehhez hasonló balladákat (mondjuk a Testament – Return to Serenity-je is örökérvényű!).

A Páncélba zárt szellem viszont már sokkal inkább heavy, mint thrash, fülbemászóan ragadós refrénnel. Majd jön a Giallo Reneissance, ami valami hihetetlen bizarr, hörgésszerűen előadott női narrációval megtámogatott másfél perces érdekesség, nem igazán értem, hogy illik ide.

Ezt követően a Rockélet kezdődik, ami egy hard rockos szerzemény, rock and roll beütéssel csak úgy, mint a rövid instrumentális Spanyolnáthát követő Kisebbségi Kannibál.

Az albumot négy további feldolgozás teszi érdekessé, méghozzá Nádasi Lajostól, a Kreatortól, a Nuclear Assaulttól és a Mercyful Fatetől. Valahogy az-az érzésem, hogy túl sok mindent szerettek volna bemutatni ezzel a lemezzel. Az első három dal egyértelműen thrash, de aztán jönnek a rock and roll szerzemények és a hard rock/heavy nóták is, valamint feldolgozások is. A feldolgozások nagyon jól sikerültek, baromira tetszenek, az viszont nem igazán fér a fejembe, hogy miért kellett ennyi különböző stílust egy korongon összezsúfolni. Tetszik az Agresszív ellenméreg, de úgy érzem, hogy a korábban kiadott lemezeik jóval jobban sikerültek. A CD-k innen beszerezhetőek: www.mechanix-zenekar.hu

Papi Zoltán

[ vissza ]